Nejdůležitější bezpečnostní zásady při práci za nízkých teplot a v mrazu
Jak předejít riziku podchlazení a vzniku omrzlin při práci vašich zaměstnanců za nízkých teplot? Kromě vhodného zatepleného oděvu a vysoké obuvi je důležité dopřát pracovníkům pravidelné přestávky v ohřívárně a poskytnout jim teplý ochranný nápoj.
Veškeré povinnosti, které musí zaměstnavatel dodržovat v souvislosti s prací za nízkých teplot, upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb. o ochraně zdraví při práci. Předpisy se týkají nejen zaměstnanců pracujících venku, ale i v chlazených vnitřních prostorách například v průmyslových provozech.
Základem je kvalitní pracovní oděv
Při práci za nízkých teplot se vaši zaměstnanci neobejdou bez vhodného pracovního oděvu, který jim zajistí stálou teplotu těla v rozmezí 36 až 37 °C. Při poklesu teploty vzduchu na pracovišti na 4 °C má zaměstnanec nárok i na zateplené rukavice.
Důležitá je také správně zvolená pracovní obuv chránící před prochladnutím. Do zimního počasí se nejlépe hodí kotníkové nebo poloholeňové boty, vyrobené z nepromokavých a přitom prodyšných materiálů s hydrofobní úpravou. Kvalitní zimní pracovní boty se postarají nejen o dokonalý tepelný komfort, ale také o pohodlí. Kromě pevné špičky bývají vybaveny i silnou podrážkou se vzorkem, která napomůže bezpečnému pohybu v jakémkoliv terénu.
Za nízkých teplot se bez přestávek neobejdete
Jestliže je okolní teplota vzduchu nižší než 4 ºC, má zaměstnanec po každých dvou odpracovaných hodinách nárok na nejméně desetiminutovou bezpečnostní přestávku v ohřívárně vybavené zařízením pro ohřívání rukou. Při teplotách pod -10 ºC potřebuje zaměstnanec přestávku už za jednu odpracovanou hodinu a při teplotách nižších než -20 ºC po půl hodině práce.
Za venkovních teplot pod -30 ºC může zaměstnanec pracovat pouze během mimořádných událostí, kdy je nutné provést důležité opravy nebo odvrátit hrozící nebezpečí. V takovém případě by mělo být zajištěné střídání pracovníků vždy po deseti minutách.
V boji s chladem pomohou i ochranné nápoje
Na venkovních i vnitřních pracovištích s teplotou vzduchu nižší než 4 ºC musí zaměstnavatel poskytnout pracovníkům alespoň půl litru teplého ochranného nápoje za osmihodinovou směnu. Pro ještě větší ochranu před zátěží chladem je vhodné, aby tento nápoj obsahoval látky zvyšující obranyschopnost a odolnost organizmu.
Optimalizujte organizaci práce
Přemýšlíte, jak svým zaměstnancům ještě více usnadnit náročnou práci v mrazu? Věnujte čas a úsilí tomu, abyste jejich pracovní činnosti co nejvíce zefektivnili. Když budou vaši zaměstnanci vybaveni těmi nejlepšími pracovními nástroji a veškeré přípravné práce si nachystají v teple, budou trávit v náročných venkovních podmínkách jen nejnutnější množství času.
Veškeré povinnosti, které musí zaměstnavatel dodržovat v souvislosti s prací za nízkých teplot, upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb. o ochraně zdraví při práci. Předpisy se týkají nejen zaměstnanců pracujících venku, ale i v chlazených vnitřních prostorách například v průmyslových provozech.
Základem je kvalitní pracovní oděv
Při práci za nízkých teplot se vaši zaměstnanci neobejdou bez vhodného pracovního oděvu, který jim zajistí stálou teplotu těla v rozmezí 36 až 37 °C. Při poklesu teploty vzduchu na pracovišti na 4 °C má zaměstnanec nárok i na zateplené rukavice.
Důležitá je také správně zvolená pracovní obuv chránící před prochladnutím. Do zimního počasí se nejlépe hodí kotníkové nebo poloholeňové boty, vyrobené z nepromokavých a přitom prodyšných materiálů s hydrofobní úpravou. Kvalitní zimní pracovní boty se postarají nejen o dokonalý tepelný komfort, ale také o pohodlí. Kromě pevné špičky bývají vybaveny i silnou podrážkou se vzorkem, která napomůže bezpečnému pohybu v jakémkoliv terénu.
Za nízkých teplot se bez přestávek neobejdete
Jestliže je okolní teplota vzduchu nižší než 4 ºC, má zaměstnanec po každých dvou odpracovaných hodinách nárok na nejméně desetiminutovou bezpečnostní přestávku v ohřívárně vybavené zařízením pro ohřívání rukou. Při teplotách pod -10 ºC potřebuje zaměstnanec přestávku už za jednu odpracovanou hodinu a při teplotách nižších než -20 ºC po půl hodině práce.
Za venkovních teplot pod -30 ºC může zaměstnanec pracovat pouze během mimořádných událostí, kdy je nutné provést důležité opravy nebo odvrátit hrozící nebezpečí. V takovém případě by mělo být zajištěné střídání pracovníků vždy po deseti minutách.
V boji s chladem pomohou i ochranné nápoje
Na venkovních i vnitřních pracovištích s teplotou vzduchu nižší než 4 ºC musí zaměstnavatel poskytnout pracovníkům alespoň půl litru teplého ochranného nápoje za osmihodinovou směnu. Pro ještě větší ochranu před zátěží chladem je vhodné, aby tento nápoj obsahoval látky zvyšující obranyschopnost a odolnost organizmu.
Optimalizujte organizaci práce
Přemýšlíte, jak svým zaměstnancům ještě více usnadnit náročnou práci v mrazu? Věnujte čas a úsilí tomu, abyste jejich pracovní činnosti co nejvíce zefektivnili. Když budou vaši zaměstnanci vybaveni těmi nejlepšími pracovními nástroji a veškeré přípravné práce si nachystají v teple, budou trávit v náročných venkovních podmínkách jen nejnutnější množství času.